Dimensiunea fenomenului violenței în familie a cunoscut cote îngrijorătoare în ultimii ani, iar numărul cazurilor înregistrate atât la nivel local cât și național nu reflectă realitatea, estimându-se a fi mult mai mare. Statisticile oficiale ale autorităților publice centrale arată un număr de aproximativ 82.000 cazuri raportate de violență în familie în perioada 2004 – 2011, și 800 de decese. La nivelul județului nostru, numărul cazurilor raportate în decursul unui an se pot număra pe degetele de la mâini, cele mai multe victime nereclamând ceea ce li se întâmplă. Mai mult, majoritatea alege să-și continue viața lângă agresor. Proiectul Strategiei pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței în familie, inițiat și supus dezbaterii publice până pe 1 octombrie, de Ministerul Muncii, își propune, printre altele, să asigure măsurile necesare și să dezvolte un sistem unitar de servicii sociale specializate în acest domeniu.
Un nou proiect al unei noi Strategii inițiată de Ministerul Muncii vine să stabilească un set de măsuri care să contribuie la diminuarea actelor de violență în familie, să atenueze sentimentul de insecuritate al victimelor, precum și să reducă riscul recidivei și să faciliteze reintegrarea socială a persoanelor care au comis infracțiuni de violență în familie. Strategia și planul de măsuri aferent, odată aprobate, urmează să fie implementate în perioada 2013 – 2017.
Un sondaj CURS realizat în 2008 arată că peste 1,2 milioane de românce cad victime ale violenței în familie în fiecare an. În 45% dintre familiile din România există risc de violență asupra copiilor, iar în 10% dintre acestea se manifestă forme de abuz asupra acestora. Totodată, în 2011, la nivelul IGPR au fost sesizate cu 9,46% mai multe infracțiuni de violență în familie față de anul anterior. „O formă importantă a violenței în familie este cea manif