Numarul dosarelor de insolventa in Romania a crescut exponential in perioada crizei, de la 5.000-6.000 in 2006, la aproape 18.000 de dosare in august 2012, cu o crestere de 15-20% fata de anul trecut, a declarat joi Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Din aceste 18.000 doar 4% sunt dosare de reorganizare, care privesc in majoritate firmele mijlocii si mari.
“Vom avea, nu pana la sfarsitul anului, si statistica dosarelor reusite. Pentru ca nu conteaza foarte mult cate dosare ai, ci cate dosare reusite ai”, a spus seful UNPIR.
"Cum reorganizarile au inceput din a doua jumatate a anului 2009, cand erau foarte putine dosare de acest tip (cam 2%), avem mai mult decat dublu in momentul de fata", a mai spus acesta.
In cele 1.400 de dosare de reorganizare e vorba despre foarte multe firme mari, dar si de dezvoltatori imobiliari unde e o combinatie intre dorinta creditorilor si acceptarea administratorului judiciar a acestei dorinte - de a a nu intra in procedura de faliment - datorita unor interese legate foarte mult de raportarile financiare ale creditorilor.
In America e "sanatos" sa dispara companii pe banda rulanta
In aceasta perioada de criza exista o foarte mare diferenta intre viziunea anglo-saxona si cea americana asupra procedurilor de insolventa pe de o parte, si viziunea europeana clasica, pe de alta parte:
“In SUA ce nu este fiabil trebuie sa se duca la cimitir. Acolo sunt circa 2,5 milioane de dosare de insolventa pe an la un numar de aproximativ 350 de judecatori federali, fiecare cu cate 100-200 de oameni in staff-ul lui, care lucreaza impreuna cu el”, a explicat Arin Stanescu.
Cam jumatate din dosare sunt dosare de insolventa ale persoanelor fizice, cealalta jumatate fiind legata de societati comerciale.