Recent, un cunoscut analist politic de la Chişinău, Petru Bogatu, a lansat o provocare teribilă. Preluat de ziaristul Ion Preaşcă de la „Adevărul Moldova“, care a publicat un articol cu titlul „Uniunea Sovietică nu a dispărut!
Totul a fost o mare mistificare", Petru Bogatu face o analiză cu concluzii şocante: URSS nu a dispărut în 1991, ci doar şi-a înscenat decesul. Printr-o uriaşă înşelătorie politică, Imperiul răului a îmbrăcat o altă formă, supravieţuind astfel chiar şi celor care-i făceau parastasul.
Petru Bogatu îşi argumentează teoria citându-l pe disidentul rus Pavel Stroilov, care a avut acces la Arhiva Gorbaciov. „Kremlinul punea la cale, în anii 1989-1991, crearea Uniunii Socialiste Europene, un plan asupra căruia Mihail Gorbaciov convenise anterior cu François Mitterrand. Ei o numeau eufemistic «Europa, casa noastră comună», slogan care prin 1990, de altfel, era inscripţionat pe toate gardurile din Chişinău. Liderul sovietic şi preşedintele francez pomeneau adesea în convorbirile lor că Europa de Est trebuie făcută sandvici între Comunitatea Europeană şi Uniunea Sovietică, pentru a rămâne sub influenţa Kremlinului. Planurile kominterniste ale lui Gorbaciov fuseseră date peste cap de falimentarea rapidă şi intrarea în comă a URSS. Aceasta însă nu şi-a dat obştescul sfârşit, chit că fusese înmormântată de Boris Elţîn în văzul întregii lumi".
Analistul de la Chişinău face o referire directă şi la intervenţia Moscovei în schimbarea de regim din România. „Stroilov i-a livrat lui Vladimir Bukovski informaţiile ce dovedesc implicarea directă a KGB în răsturnarea violentă a lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989, precum şi legăturile sovietice ale lui Ion Iliescu. De unde, apropo, şi refuzul acestuia din urmă de a aborda problema Basarabiei".
Dar cum a reuşit să supravieţuiască fostul colos sovietic? „Prin kaghebizarea latentă a noii