Primul transplant de rinchi din țara noastră a fost realizat în 1980 de către o echipă de doctori condusă de profesorul Eugen Proca. Zece ani mai târziu, profesorul Mihai Lucan de la Cluj punea bazele unui program național de transplant renal și înființa Asociația Bolnavilor Transplantați. Acesta a fost punctul de plecare pentru nenumărate operații realizate în premieră națională și chiar mondială de către medicii români.
Profesorul Mihai Lucan, cel care a pus Clujul pe harta europeană a transplantului, își amintește că începuturile nu au fost tocmai ușoare. „Am venit în Cluj cu dorinţa clară de a face ceva nou în ceea ce credeam eu că era un centru universitar mult mai apropiat de Vest. Timp de un an de zile am dormit pe o canapea de consultaţii, (din alea înalte şi înguste), în biroul şefului de clinică. Baia şi closetul împreună aveau mai puţin de 1,5 metri pătraţi. După 14 luni, primarul de atunci, plictisit probabil de insistenţele mele, mi-a oferit o locuinţă lângă gară, la etajul 2 al unui bloc construit în secolul XIX”, povestește medicul.
În secția de urologie, saloanele erau de 6-12 paturi, nu existau circuite medicale, iar toaletele erau „sub orice critică”. Cele 300-500 de operații anuale erau banalități, „la nivel de policlinică. „Astăzi, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal are trei secţii, patru departamente, un bloc operator şi un ambulatoriu unde aparatura nu are o vechime mai mică de doi ani. În institut se internează 6500 de pacienţi anual, dintre care 85% cu probleme chirurgicale”, spune Lucan.
Medicii români, școliți în Cuba
În 1978, medicul Mihai Lucan împreună cu regretatul dr. Anghel Popescu, anestezistul de atunci al Clinicii de Urologie Fundeni, au fost trimişi de ministrul de atunci al sănătăţii, profesorul Proca, la un stagiu de perfecţionare în domeniul transplantului renal în Cuba, țară care avea la acea