Ediţia a opta a Festivalului Brânzei şi al Pastramei are loc în zilele de 29-30 septembrie pe Platoul “Inima Reginei” de lângă Castelul Bran, manifestare organizată de Primăria Bran, în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran, cu sprijinul Companiei de Administrare a Domeniului Bran – Castelul Bran şi ANTREC filiala Braşov. Festivalul este organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale Răvăşitul Oilor ajunse la cea de-a 44-a ediţie.
Scopul principal al manifestării urmărit de organizatori este acela de a crea crescătorilor de animale din comuna Bran, posibilitatea de a valorifica produsele tradiţionale obţinute în gospodării sau prin administrarea stânilor, dar şi promovarea imaginii Branului, de a aduce recunoaştere şi apreciere crescătorilor de animale şi a calităţii produselor obţinute de aceştia, se precizează într-un comunicat de presă.
„Răvăşitul Oilor este sărbătoarea simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi răvăşite astfel încât fiecare proprietar să-şi primească în gospodărie animalele date “la vărat” şi implicit brânza şi urda tocmite cu administratorii de stână”, se mai arată în comunicatul de presă.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran, Miron Zecheru, a declarat pentru Agerpres că la Festivalul Brănzei şi al Pastramei vor veni peste 100 de producători de brânză, cu o diversitate de sortimente la preţuri avantajoase.
„Pot să vă spun că vor fi câteva tone de brânză la vânzare. Preţurile variază între 15 şi 30 de lei, în funcţie de sortimentul de brânză, cea mai scumpă va fi brânza de burduf, 30 de lei/kg, care este şi cea mai căutată brânză în prezent.Specificul acestui festival este că oamenii pot gusta din brânza expusă şi după aceea pot cumpăra.
Va fi şi pastramă de oaie de cea mai bună calitate preparată după reţetele no