Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA), grupul de lobby care reprezintă peste 200 de bănci, nu va mai supraveghea calcularea dobânzii interbancare Libor, folosită ca rată de referinţă de instituţii financiare din întreaga lume.
Credibilitatea acestui indice a scăzut în urma scandalului privind manipularea ratelor de referinţă, pentru care banca Barclays a plătit amenzi de 471 mil. dolari, iar responsabilitatea stabilirii Libor ar putea reveni unui organism guvernamental.
Dobânda Libor, folosită ca rată de referinţă de credite şi instrumente financiare în valoare totală de peste 350.000 mld. dolari, este calculată în fiecare zi de un grup de bănci britanice importante, care anunţă dobânzile la care s-ar împrumuta una de la alta. Calculul se face pentru zece valute şi 15 maturităţi diferite. BBA se ocupă din 1986 de stabilirea Libor, iar procesul a fost criticat ca fiind insuficient de strict. De la începutul crizei financiare, când creditarea interbancară a încetinit, băncile au raportat dobânzi estimative şi nu pe cele din tranzacţii reale, ceea ce le-a permis să ţină în mod artificial Libor la niveluri scăzute, scrie Thomson Reuters.
Decizia cu privire la viitorul Libor va fi anunţată mâine de Martin Wheatley, şeful comisiei însărcinate de guvernul britanic cu reformarea acestui sistem, iar analiştii se aşteaptă ca Wheatley să ceară stabilirea ratei de referinţă în funcţie de dobânzile plătite în tranzacţii reale. Unele din propunerile lui Wheatley ar putea fi incluse într-un proiect de lege privind sectorul financiar, în prezent în lucru la parlamentul britanic.
Uniunea Europeană are de asemenea în vedere măsuri de prevenire a manipulărilor ratelor de referinţă, precum mărirea numărului de bănci implicate în stabilirea ratei, sau o reformare completă a referinţelor Libor şi Euribor. Aceste planuri însă s-ar lovi de opoziţia britanică. "Refo