Sătenii vor afla de la specialiștii proiectului ce avantaje au dacă sunt mobili ocupațional și geografic pe piața muncii, dar și cum pot demara o afacere pe cont propriu. Astfel, sunt completate, diversificate şi îmbunătăţite serviciile asigurate de instituţiile statului.
Studiile de specialitate arată că nevoile de informare, formare şi ocupare a forţei de muncă pentru şomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, cei care muncesc în propria gospodărie, dar şi pentru persoanele inactive pot fi acoperite prin servicii de specialitate „la pachet“. Vorbim de informare, consiliere şi orientare profesională, medierea muncii, dar şi de programele de formare profesională continuă.Toate vor fi asigurate gratuit prin proiectul: „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale -CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.
Proiectul se derulează în 10 comune aparţinătoare judeţelor Alba (Roşia Montană, Meteş, Ciugud, Berghin, Daia Română, Şpring), Mureş (Saschiz) şi Sibiu (Păuca, Loamneş şi Ludoş).
Avantajele mobilității ocupaționale și geografice
În derulare sunt două campanii de promovare a mobilităţii forţei de muncă şi a spiritului antreprenorial, în 59 de sate din 1o comune aparținătoare celor trei judeţe. Specilaliștii proiectului vor prezenta la fața locului care sunt avantajele aduse de Legea 76/2002 pentru cei care îşi schimă profesia propriu-zisă, firma sau domeniul de activitate. Statul sprijină financiar atât mobilitatea ocupaţională, cât şi cea geografică sub forma unor prime de încadrare, respectiv instalare. Campaniile se desfășoară prin implicarea primăriilor, şcolilor, angajatorilor din cele 59 de sate, dar şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba şi Agenţiei Judeţene