La 30 de ani, canotorul Florin Curuea a decis să lase Statele Unite, ţara în care s-a stabilit cu ani în urmă, şi să revină în sportul de mare performanţă, concurând din nou pentru România. Nu numai că a făcut-o excelent, cucerind argintul la Europene cu barca de patru vâsle, dar a fost şi omul datorită căruia acest echipaj a ajuns la o astfel de performanţă. La 30 de ani, canotorul Florin Curuea a decis să lase Statele Unite, ţara în care s-a stabilit cu ani în urmă, şi să revină în sportul de mare performanţă, concurând din nou pentru România. Nu numai că a făcut-o excelent, cucerind argintul la Europene cu barca de patru vâsle, dar a fost şi omul datorită căruia acest echipaj a ajuns la o astfel de performanţă.
Libertatea: Florine, care sunt cauzele revenirii tale?
Florin Curuea: Eram în SUA şi discutam cu un sportiv de-al meu, căruia i-am spus că îl pot bate la ergometru (n.r. aparat pentru măsurarea lucrului mecanic în timpul efortului la simulatorul în sală al unui concurs de canotaj). Am făcut pariu pe 100 de dolari că-l bat. Şi l-am bătut şi am câştigat! Dacă am văzut că încă mai pot, mi-am spus că nu strică să încerc să merg mai departe. Am reînceput să mă antrenez.
De cât timp ai plecat în America?
Din 2006. În acest timp am deschis un club de canotaj în State, care a început să meargă destul de bine. Antrenez copii de liceu, studenţi sau pur şi simplu iubitori ai acestui sport.
Elisabeta Lipă spunea că, pentru 2016, viitorul în canotaj este asigurat în privinţa băieţilor....
Important e că avem o echipă tânără, doar eu sunt, aşa, mai bătrâior. Totul ţine şi de sănătate, să avem în continuare energie pentru a face o treabă foarte bună.
Cât de mult înseamnă această medalie de argint?
Ne-a dat multă încredere. Vă daţi seama că din 2001 nu s-a mai câştigat o medalie la masculin. În ultimii ani, supre