Pentru 15 minute de vizionare, pacienţii din saloanele unităţilor medicale trebuie să dea câte 50 de bani.
Televizoarele care funcţionează cu fise sunt instalate în mai multe clinici din Cluj-Napoca, printre care Institutul Inimii, Spitalul Universitar CF Cluj-Napoca, Spitalul Municipal Clujana, Chirurgie I, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase sau Clinica de Ortopedie. Pacienţii au două variante: o fisă de 50 de bani pentru un sfert de oră de privit la televizor sau cumpărarea unei cartele în valoare de 10 lei pentru 12 ore de cablu.
„Teleenciclopedia" costă 2 lei
„Mi se pare scump, nu am bani. Cât m-ar costa dacă i-aş da bani televizorului să-mi vorbească? Am o pensie de 400 de lei pe lună, sunt departe de casă, nu am bani. Toată lumea trage de noi. De când sunt în spital, mi-am tot cumpărat medicamente, mâncare. Acum să mai dau bani ca să mă uit la televizor? Sunt internată de o săptămână şi mai am de stat cel puţin una. Dacă scot de fiecare dată 50 de bani pentru 15 minute, unde ajung?", spune Maria Artudean, o pacientă din Mintiu Gherlii în vârstă de 77 de ani, internată la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.
„Pe bieţii bolnavi vor să facă bani? Nu cheltuim şi aşa destui bani cu spitalul? Pentru ce au pus televizoarele aici? E cineva care vrea să facă bani de pe urma noastră", se revoltă şi Sara Boldizsar (67 de ani), din comuna Sic, internată tot la Recuperare.
„N-am întâlnit aşa ceva, e înşelătorie curată. Mai facem cu schimbul, o dată plătesc eu, altă dată colegul de salon. Ce să facem toată după-amiaza, să urlăm? Dacă doreau să pună cablu, să pună cablu, nu să ne ia bani, chiar de pe bolnavi să facă bani? În fiecare zi vine un băiat cu o geantă, strânge jetoanele şi monedele din aparat şi pleacă", se plânge şi Gheorghe, un tânăr din Sălaj de 35 de ani, internat la Sp