Rezervația naturală de castani de la Tismana va fi salvată printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, în valoare de două milioane de euro. Castanii sunt în pericol, pentru că o mare parte dintre ei sunt afectați de o ciupercă și se usucă. Boala este cunoscută sub numele de «cancerul castanului», care va fi eradicată cu ajutorul unor injecții. Contractul de finanțare a fost semnat ieri, în municipiul Târgu-Jiu. Coordonatorul proiectului este Elisabeta Juveloiu, din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului.
Proiectul «Managementul conservativ al habitatelor Nordul Gorjului de Vest, județul Gorj” se va derula pe o perioadă de cinci ani și constă în plantări de castani pe suprafețele distruse, tratamente aplicate castanilor afectați de „cancer” și restaurarea unei suprafeței de jneapăn: „Principalele rezultate așteptate în urma implementării acestui proiect constau în: restaurarea a zece hectare distruse de arbuști jneapăn, reconstrucția ecologică a 60 ha de pădure de castan prin metode biologice și silvice pentru tratarea cancerului castanului, restaurarea prin plantări de castani a unei suprafețe de 25 hectare și realizarea de infrastructuri adecvate de conservare a habitatelor restaurate. În unele zone ale rezervației de castani, gradul de afectare este și de sută la sută, iar alte suprafețe sunt de 50%. Acolo unde castanii sunt afectați 100%, o să reconstruim total, prin plantări de puiet, iar acolo unde este mai puțin, o să se facă tratamente biologice. Proiectul se va întinde pe o durată de cinci ani, pentru că timp de trei ani se vor produce puieții, în cel de-al patrulea an se plantează, iar în anul cinci se fac completări de goluri”, a precizat Elisabeta Juveloiu.
Centre de informare la Tismana și Padeș
Proiectul este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice