Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat ieri că s-a emis avizul de mediu pentru contrucţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dezbaterea finală pe tema evaluării componentei de mediu din strategia energetică a Guvernului pentru perioada 2011-2020, urmând să aibă loc la data de 10 octombrie.
Decizia finală privind studiul de impact privind cele două reactoare nucleare, care ar urma să asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern. Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă este situată la 160 Km est de Bucureşti şi este amplasată în judeţul Constanţa, la cca. 2 Km sud-est de limita oraşului Cernavodă, la cca. 3 Km nord-est de prima ecluză a Canalului Dunăre - Marea Neagră (CDMN) şi a fost proiectată să funcţioneze cu 5 Unităţi CANDU de câte 700 MWe.
Potrivit datelor postate pe site-ul ministerului, unul dintre argumentele aduse în favoarea construcţiei celor două unităţi nucleare este faptul că preţul combustibilului nuclear de pe piaţa internaţională "a rămas constant în ultimii 20 de ani şi se preconizează să rămână constant în continuare". "Dacă preţul combustibilului creşte chiar cu 50%, efectul asupra preţului energiei electrice de origine nucleara este sub 5%t", se arată în documentul citat. Amplasamentul Cernavodă a fost, iniţial, autorizat pentru cinci unităţi de tip CANDU 6. Au fost deja edificate clădirile celor cinci reactoare, iar utilităţile vor fi asigurate de la frontul fix (apă demineralizată, apă de incendiu, apă potabilă, aer comprimat, abur, apă caldă, gaze).
Oficialii estimează că pentru Unitatea 3 lucrările hidrotehnice executate, alimentarea cu apă şi canalizarea sunt realizate în proporţie de 49%., în timp ce construcţiile civile, atât pentru partea nucleară, cât şi pentru partea clasică sunt realizate într-un procent de cca. 52%. La Unitatea 4 partea de construcţii civile este reali