Zeci de familii nevoiaşe din comuna clujeană Iara au primit 153 de capre din partea Fundaţiei World Vision România.
Pe un drum de ţară, între dealuri, lângă un pârâu ce se încăpăţânează să curgă deşi a fost secetă, se află o stână în vecinătatea fântânii satului Iara. Acolo a fost ieri mare sărbătoare mare pentru 27 de familii nevoiaşe din comună, deoarece au primit câte 5 capre de căciulă prin proiectul „Produs de fermă în lanţ valoric" al Fundaţiei World Vision România. Aceste familii nu sunt singurele care s-au ales cu un astfel de dar, doar ultimele.
Ţăraniii din comuna clujeană Iara au primit capre de la consătenii lor din Sănduleşti
Pe parcursul lunilor august şi septembrie, fundaţia a oferit 400 de capre la 80 de familii din comunele clujene Iara, Băişoara, Aghireş şi Cojocna. „S-au ales familii nevoiaşe care să poată avea grijă de capre, să aibă unde să le ţină. Le-au fost date şi furaje", spune Laura Runcanu, specialist în comunicare la filiala din Cluj a Fundaţiei World Vision. România.
Sătenii, duşi la şcoală
Proiectul acestei fundaţii se desfăşoară pe zone ale ţării şi le-a oferit atât capre adulte, care dau deja lapte, cât şi cursuri despre cum să aibă grijă de aceste animale, unde să le ţină, ce să le dea de mâncare şi cum să le mulgă.
„Familiile au fost învăţate cum să acceseze fonduri ca să-şi crească animalele, cum să ia legătura cu procesatorii. Iar orice probleme ar avea, pot lua legătura cu coordonatorul proiectului pe Cluj, Codruţa Gaidoş. Ea este absolventă de medicină veterinară", spune Laura Runcanu.
La donaţie a participat şi primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa, care speră ca, în timp, sătenii care au primit capre să poată vinde laptele şi produsele din lapte de capră în afara comunei, poate şi în străinătate. Mai ales că sunt toate ecologice.
Produse din Iara
C