Ordinul Arhitecţilor din România şi ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti susţin că modificările pe care Comisia pentru administraţie publică de la Camera Deputaţilor le propune la Legea urbanismului vor readuce situaţia de haos imobiliar de dinainte de 2008, cu efectele vizibile în toată ţara.
Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic discută de săptămâna trecută adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.
Prin amendamentele propuse până în prezent de comisie, restricţiile impuse de OUG nr. 7/ 2011 privind construcţiile s-ar anula şi s-ar reveni la reglementări mult mai permisive care "au generat dezastre urbanistice", susţin ONG-urile.
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a organizat, joi, la sediul său din Capitală, o dezbatere pe marginea acestui proces legislativ, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor din Platforma pentru Bucureşti, precum Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", şi Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei ProDoMo, dar şi un deputat din Comisia pentru administraţie publică, Vasile Gherasim (PDL).
Nicuşor Dan a explicat că amendamentele propuse în comisia parlamentară ar da posibilitatea investitorilor imobiliari să ridice clădiri mai mari decât este prevăzut într-o anumită zonă, prin derogări de la Planul Urbanistic General (PUG), de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a unei localităţi. Totodată, investitorul privat ar putea să îşi realizeze pe cheltuiala proprie Planul Urbanistic Zonal (PUZ), ce cuprinde reglementările de urbanism (permisiuni şi restricţii) la care trebuie să se conformeze construcţiile dintr-o zonă şi în care să fie prevăzute aceste derogări, potrivit societăţii civile.
Înainte de 2008, când