Guvernatorul BNR a declarat că un eşec al privatizării Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori şi a amintit că FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului, mai ales că mediul economic extern nu este favorabil.
"Un eşec este un eşec, nu dă bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul (FMI -n.r), condiţia care era pusă acolo, pentru mai multă precizie, era să se îndeplinească paşii legaţi de privatizare. Nu era condiţionat de terminarea privatizării, pentru că ştim cu toţii că un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de condiţile internaţionale", a afirmat Isărescu, răspunzând la o întrebare privind impactul eşuării privatizării Oltchim, inclusiv din perspectiva acordului cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă un eşec al procesului actual de vânzare a acţiunilor ar putea duce automat la declanşarea lichidării combinatului Oltchim, potrivit înţelegerii cu FMI, Isărescu a răspuns că, din punctul lui de vedere, este posibilă şi şi reluarea procesului de privatizare.
"Depinde ce înseamnă eşec şi perioada ceasta tranzitorie", a punctat Isărescu.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit vineri suma de 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea.
"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a a părut în vara