România a primit miercuri o lovitură pe scena politică europeană după ce Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene a primiv aviz negativ de la Comisia de Control Bugetar din cadrul Parlamentului European pentru un post în cadrul Curţii Europeene de Conturi. Leonard Orban a fost propus de premierul Victor Ponta pentru a prelua un mandat de şase ani ca membru al Curţii Europene de Conturi, fotoliu care revine României şi este ocupat în prezent de judecătorul Ovidiu Ispir.
"Lucrurile se pot schimba la votul din plenul Parlamentului European. Totul depinde de negocierea dintre grupurile parlamentare. Lucrurile se pot schimba în urmă negocierilor", a comentat analistul politic Cristian Pârvulescu.
La rândul său, analistul Stelian Tănase a adăugat că votul negativ primit de Leonard Orban este un alt moment "jenant" al României pe scena politică de la Bruxelles, menţionând în acelaşi timp că "răul este deja făcut", indiferent de rezultatul final al votului din Parlamentul European.
"Mahalaua politică de la Bucureşti s-a mutat la Bruxelles. Lui Orban i s-a plătit o poliţă politică pentru că a acceptat să devină ministru şi în guvernul Ponta după ce a făcut parte din cabinetele Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. La Bruxelles ar trebui să primeze interesul României, acela de a avea un membru la Curtea de Conturi şi nu interesul politic de la Bucureşti".
Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de europarlamentari PSD, a declarat Mediafax că grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni. El a adăugat că europarlamentarii Elena Băsescu, Sebastian Bodu şi Traian Ungureanu au fost "mobilizaţi de Monica Macovei" să vină să voteze împotriva lui Leonard Orban.
Inse Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, a propu