Efectele crizei datoriilor din zona euro vor fi simţite în regiune încă un deceniu, avertizează analiştii Ernst & Young. Creşterea economică va fi mai anemică anul viitor decât aşteptările, doar 0,1% faţă de 0,4%.
Anul acesta economia uniunii monetare se va contracta cu 0,5%, iar E&Y cere măsuri mai solide pentru ieşirea din criză, scrie CNBC.
Programul Băncii Centrale Europene de achiziţii de obligaţiuni va fi "doar un bandaj temporar pentru zona euro, chiar dacă unul esenţial", scriu economiştii E&Y. Ei pledează pentru un program complet de ajustări can-titative, de tipul celui folosit de banca centrală americană, care luna aceasta a lansat a treia rundă de achiziţii agresive pentru a impulsiona creşterea economică.
Perspectivele pentru rata şomajului, consum şi investiţii în afaceri în zona euro rămân slabe, scrie E&Y. Numărul şomerilor va ajunge la 19,2 milioane în primul trimestru al anului 2014, puţin peste 12% din populaţia regiunii, şi rata şomajului va atinge 26-27% în Grecia şi Spania. Ambele ţări se confruntă cu şomaj în creştere, în special în rândurile tinerilor.
Investiţiile vor rămâne la niveluri inferioare celor dinaintea crizei până la sfârşitul anului 2016 în ciuda dobânzilor mici şi recapitalizării multora din companiile europene principale, potrivit E&Y. "Pe măsură ce incertitudinea continuă să planeze asupra zonei euro, este esenţial pentru afaceri ca autorităţile să meargă mai departe şi să ia decizii cu fermitate. Economia nu îşi poate permite ca firmele să strângă cureaua când consumatorii se opresc din cheltuit", scrie economistul Mark Otty de la E&Y.
Spania şi Grecia se pregătesc pentru mai multă austeritate
Guvernul spaniol are în plan un buget de austeritate pe anul viitor care prevede economii de 25 mld. euro pentru a respecta ţinta de deficit de 3,8% din PIB pentru guvernul