Încercarea eşuată de preluare a controlului total asupra statului de drept, iniţiată de "tinerii lupi” din USL, nu a dus la relaxarea încordării politice.
În ţările cu tradiţii democratice stabile, un eveniment precum coabitarea se produce aproape normal, după cum este firesc ca, în momente istorice dificile, forţele politice opuse să se asocieze în coaliţii naţionale. În România, din păcate, ambele situaţii sunt imposibile. Criza economică generalizată ar fi solicitat, pentru atenuarea şocului ei social, un guvern de uniune, în care puterea şi opoziţia să conlucreze în stabilirea soluţiilor optime. Nu s-a întâmplat aşa. Deşi PDL-ul, condus de Emil Boc, a propus - la primele manifestări dure ale taifunului fiscal mondial - o asociere în guvernare a USL-ului, conducătorii formaţiunii au refuzat. Pe fondul prăbuşirii dramatice a calităţii vieţii, prin amputarea obligatorie a veniturilor realizate de cetăţeni, ei au preferat răsturnarea administraţiei în funcţiune, prin formarea - ca urmare a "migraţiei interne” - a unei noi majorităţi parlamentare. Aducerea la putere a USL-ului nu a liniştit însă lucrurile, noii guvernanţi preocupându-se mai mult de preluarea totală a instituţiilor statului, decât de ieşirea din criză.
Se ştie cum s-au derulat faptele. Demonstrând o lipsă completă de respect pentru regulile democraţiei, conducătorii USL-ului s-au aruncat orbeşte în ceea ce mediile au numit "puciul din iulie”. Au schimbat liderii camerelor Parlamentului, au destituit Avocatul Poporului, au preluat controlul Monitorului Oficial, au amputat atribuţiile Curţii Constituţionale şi au deturnat acţiunea unor instituţii culturale (ICR, SRR, TVR), considerate prea independente. În final, au trecut, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, la organizarea unui referendum pentru demiterea lui. Rapiditatea execuţiei concrete a evidenţiat clar