Crin Antonescu rămâne la şefia Senatului, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis că revocarea lui Vasile Blaga a fost făcută de USL cu respectarea Legii fundamentale şi a Regulamentului Senatului. Practic, hotărârea CCR de ieri schimbă regulile referitoare la înlocuirea şefului Camerei Superioare.
Sesizările PDL au fost respinse de judecătorii CCR ca fiind inadmisibile şi, respectiv, neîntemeiate. Mai precis, a fost considerată inadmisibilă cea potrivit căreia Biroul Permanent al Senatului ar fi avut obligaţia să verifice dacă cererea USL de revocare a lui Vasile Blaga îndeplinea sau nu condiţiile impuse de Regulament. Neîntemeiată a fost considerată sesizarea legată de hotărârile Senatului prin care liderul PDL a fost dat jos, iar în locul său a fost înscăunat liberalul Crin Antonescu. Argumentele pentru care judecătorii au luat această hotărâre vor fi făcute publice în zilele următoare.
O sesizare asemănătoare (pe tema revocării lui Blaga şi a numirii lui Antonescu) a mai fost respinsă de judecătorii CCR în iulie, dar pe alt motiv: Guvernul îi luase Curţii dreptul să se mai pronunţe pe hotărârile Parlamentului.
Ce înseamnă decizia pentru PDL
Cum până la alegerile parlamentare nu mai este prea mult, iar după 9 decembrie ne aşteptăm la schimbări substanţiale în ceea ce priveşte compoziţia Legislativului şi dimensiunile grupurilor, este evident că o decizie favorabilă PDL ar fi însemnat mai mult un câştig de imagine. Mai ales că democrat-liberalii îşi pregătiseră deja discursurile cum că o hotărâre care să-i avantajeze ar fi fost o dovadă în sprijinul ideii de lovitură de stat.
Acum, că judecătorii CCR au decis în detrimentul PDL (după cele două decizii favorabile de miercuri), democrat-liberalii şi-au schimbat partitura: „Din decizia de astăzi nimeni nu mai poate acuza Curtea de o anumită implicare politică, cu