Apa potabilă este improprie consumului uman în mai multe localităţi ale judeţului, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), într-un raport prezentat, ieri, în şedinţa Consiliului Consultativ. Potrivit raportului, care prezintă controalele efectuate în lunile iulie şi august, este vorba de 7 comune, care nu au staţii de clorinare a apei sau substanţe pentru efectuarea acestu procedeu. De asemenea, tabăra Gălăciuc, de la Lepșa, nu are autorizație sanitară de funcționare, după ce toate probele de apă care au fost luate s-au dovedit a fi necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic. Inspectorii au constatat că blocul alimentar nu era igienizat corespunzător, substanţele dezinfectante pentru veselă lipseau. Pe lângă suspendarea activității, inspectorii au aplicat și o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.
În comuna Cîmpineanca nu există stație de clor gazos, iar clorinarea se face manual, cu excepția punctului CAP, unde nu se poate face în niciun fel. De asemenea, nu se înregistrează zilnic efectuarea clorinării manuale, iar grupurile sanitare pentru personal sunt necorespunzătoare. Personalul nou angajat nu are efectuat examenul medical periodic și nici nu a urmat cursri de igienă.
La Slobozia Bradului nu există autorizație sanitară de funcționare pentru instalația de furnizare a apei potabile, iar stația de clor gazos este defectă. „În momentul controlului nu se distribuia apă din cauza debitului scăzut al surselor”, se arată în raport. Inspectorii DSP au avut „surpriza” să constate că exista clorură de var, folosită pentru dezinfecția manuală, cu termenul de valabilitate expirat. Pentru toate aceste nereguli au fost acordate sancțiuni în valoare de 3.000 de lei.
Clorură de var expirată a fost găsită și la Tătăranu, dar inspectorii au constatat că se fac lucrări de modernizare. La Fitionești, instalaţia are