Economia zonei euro se va contracta cu 0,5% in acest an si va creste marginal pe durata mai multor ani sub impactul incertitudinilor constante cu privire la supra-indatorarea din sectorul public, precum si din cel privat, reiese din ultimul raport de analiza al Ernst & Young.
"Desi programul Bancii Centrale Europene de achizitionare a obligatiunilor suverane a redus semnificativ riscul unei dizolvari a zonei euro pe termen scurt, raspunsul strategic la criza financiara nu a reusit sa produca transformarile necesare pentru restaurarea stabilitatii pe termen lung", potrivit raportului de toamna al Ernst & Young - Eurozone Forecast (EEF).
Avansul PIB pentru 2013 este in scadere fata de valoarea prognozata in ultimul trimestru.
Previziuni pentru viitor? Este posibil ca evenimentele din ultimii ani sa fi afectat ireversibil potentialul de crestere economica a multora dintre economiile zonei euro. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate in tarile din epicentrul crizei datoriilor suverane. Toate acestea, alaturi de masurile de austeritate, constrangerile privind creditarea, cererea externa in scadere si esuarea in combaterea problemelor legate de competitivitate pe termen lung, vor influenta semnificativ cresterea in urmatorul deceniu.
Previziunile privind evolutia economica a zonei euro raman rezervate, sub auspiciile multor obstacole. In pofida acestui fapt, competitivitatea si cresterea trebuie sa ramana prioritare in agenda liderilor din zona euro. Doar asa, va reusi zona euro sa se mentina in competitia globala pe termen lung.
In schimb, firma de consultanta prognozeaza ca, pe masura ce economiile din regiune se vor reechilibra si procesul de austeritate fiscala se va relaxa, economia isi va relua cresterea..
"Recenta asa-numita bazooka oferita de BCE, sub forma unui program de achizitionare de obligatiuni suverane, va servi do