Proiectul de buget al Franţei pe 2013 a fost prezentat şi adoptat vineri în consiliul de miniştri de la Paris. Un buget din care reiese că francezilor li se va cere să facă "un efort fără precedent". Pentru a reduce, aşa cum a promis în timpul campaniei electorale, anul viitor deficienţele publice la 3% din PIB, guvernul socialist prevede peste 30 de miliarde de euro impozite noi şi reduceri bugetare.
20 de miliarde obţinute din creşteri de impozite, 10 miliarde din economii. Aşa se poate rezuma într-o frază "efortul istoric" pe care-l cere francezilor guvernanţa socialistă. "E un buget de luptă, pentru a combate datoria care nu încetează să crească; e un buget pentru justiţie socială, pentru creşterea economică şi pentru pregătirea viitorului" spune Jean-Marc Ayrault, premierul Franţei. E un efort indit penru Franţa, mai ales în perioada de creştere economică foarte slabă şi de şomaj în permanentă creştere.
Concret, cele 20 de miliarde de impozite noi se vor axa pe două direcţii: jumătate vor veni de la marile firme, cealaltă jumătate, adică zece miliarde, de la familiile franceze cele mai înstărite. Se creează de exemplu o nouă tranşă de impozitare de 45 la sută pentru cei care câştigă mai mult de 150 de mii de euro pe an. Circa 50 de mii de contribuabili francezi vor fi afectaţi de această nouă tranşă de impozitare. Apoi, o contribuţie excepţională de solidaritate li se va cere celor care câştigă peste un milion de euro pe an din munca lor.
Timp de doi ani acestor bogătaşi li se va amputa venitul cu 75 la sută. Circa 1500 de persoane vor fi afectate, impozitul lor urmând să crească în medie cu 140 de mii de euro pe an faţă de ceea ce plătesc deja acum. E vorba de una dintre cele mai emblematice măsuri din acest buget pe 2013. În sfârşit, fiscalitatea pe veniturile capitalului este aliniată pe cea asupra veniturilor obţinute de pe urma munci