Mai multe universităţi din ţară şi-au deschis porţile anul acesta deşi teoretic ar fi trebuit să fie închise. Termenul până la care acestea trebuie să primească aviz din partea ARACIS, fără de care nu pot funcţiona, s-a prelungit brusc cu un an, imediat după ce Guvernul s-a schimbat.
O notă a Ministerului Educaţiei avertiza la sfârşitul lunii februarie că toate universităţile care nu au privit aviz de la ARACIS vor suporta consecinţele: închiderea programelor de studii de licenţă sau chiar lichidarea instituţiilor, acolo unde este cazul. Nota din 28 februarie 2012 oferea universităţilor un ultim termen de o lună pentru a solicita evaluarea ARACIS. Instituţia de acreditare urma să anunţe în aprilie rezultatele evaluărilor şi, în funcţie de acestea, universităţile primeau aprobare de funcţionare sau nu. Pe lista ministerului se regăseau 13 universităţi private în pericol de lichidare şi alte 35 de universităţi cu doar unele specializări în pericol de închidere.
Numai câteva dintre in stituţiile de învăţământ aflate pe lista neagră au cerut în perioada imediat următoare evaluarea ARACIS şi au primit aviz de funcţionare. Printre acestea, Universitatea "Spiru Haret", Universitatea "Al.I.Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea Creştină "Partium" din Oradea. Însă cele mai multe au mers în continuare aşa, iar situaţia s-a rezolvat de la sine. 26 de unităţi de învăţământ, cu mii de studenţi înscrişi, au fost salvate doar de venirea USL la Putere.
Hotărârea de Guvern 30 iulie a dat drept de funcţionare universităţilor de pe lista neagră, permiţându-le să obţină avizul ARACIS până la 30 martie 2013. Din vârful pixului, instituţiile de învăţământ au primit un an de graţie. "Dacă acest termen este depăşit, Ministerul Educaţiei trebuie să aplice prevederile legii", spun reprezentanţii ARACIS. Teoretic, studenţii sunt pro tejaţi chiar dacă universită