Asta indică statisticile Poliţiei Braşov, pe primele 8 luni ale acestui an. Vinovaţi pentru producerea accidentelor nu sunt numai şoferii, ci şi pietonii. Din vina lor, în acceaşi perioadă de timp, au fost înregistrate 30 de accidente grave care au avut ca urmări 2 morţi şi 29 de răniţi.
Poliţiştii spun că principalele cauze ale producerii accidentelor sunt viteza excesivă şi neadaptarea acesteia la condiţiile de drum. Viteza a provocat cele mai multe accidente grave în judeţul Braşov, în urma cărora s-au înregistrat 20 de morţi şi 101 răniţi grav. Cele mai multe au fost înregistrate pe DN1, DN13, şi DN 73.
Pe raza municipiilor şi oraşelor şi în special în municipiul Braşov principalele abateri ale conducătorilor auto în urma cărora s-au înregistrat accidente cu urmări grave sunt: neacordarea priorităţii pietonilor, neacordarea priorităţii vehiculelor, nerespectarea distanţei în mers şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers.
Pentru a evita producerea accidentelor, poliţiştii le recomandă şoferilor următoarele:
- adaptaţi-vă stilul de conducere la condiţiile meteo şi la carosabilul pe care rulaţi. Trebuie să aveţi în vedere vizibilitatea mai scăzută(ceaţă, ploaie, etc) distanţele de frânare şi oprire mai lungi datorită aderenţei scăzute la carosabil şi faptul că de la o oră la alta condiţiile de drum pot fi schimbătoare.
- păstraţi distanţa între autovehicule şi circulaţi cu viteză redusă în special în apropierea trecerilor pentru pietoni.
- corelaţi permanent viteza autovehiculului cu particularităţile circulaţiei. Nu uitaţi că, spre exemplu, pe drumurile care tranzitează localităţile rurale puteţi întâlni mai multe căruţe şi biciclete.
- echipaţi autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece şi asiguraţi-vă că instalaţiile de climatizare şi dezaburire sunt în stare de funcţionare.
Asta indică sta