Legumele uşor fierte sunt mai sănătoase şi mai simplu de digerat decât crudităţile.
Fierberea înăbuşită uşurează dezintegrarea şi valorificarea fiecărei substanţe minerale, a fiecărui microelement şi a fiecărei substanţe vegetale secundare în parte. Un aspect extrem de important în cazul persoanelor cu probleme digestive (dispepsie), pentru că mucoasa intestinală nu este iritată, ba e chiar ajutată să se regenereze.
Legumele (mai ales morcovii) conţin pectine preţioase, care prin fierberea uşoară se "eliberează” de celuloză, astfel că organismul le poate asimila mult mai bine. Aceste substanţe protectoare deosebite au efecte vindecătoare excelente, atât la nivelul stomacului şi al intestinului gros şi subţire, cât şi în întreg procesul de metabolism.
* Procedura cea mai recomandată este fierberea înăbuşită. Legumele se pun într-o oală cu puţină apă şi se lasă să dea în fiert, după care se lasă să mai clocotească puţin, la foc foarte mic sau cu focul stins.
* Durata de fierbere variază în funcţie de consistenţa lor (rădăcinoasele se fierb mai mult). Tratamentul termic permite legumelor să-şi dezvolte pe deplin aromele, în cel mai "blând” mod cu putinţă.
* Vasele cele mai potrivite pentru fiert sunt cele emailate, cu capac de sticlă, sau cele de porţelan, respectiv de sticlă, pentru că în ele legumele fierb abia simţit, economisind 60% din energie. În plus, capacul accelerează procesul de fierbere, deoarece aburii produşi de sucul propriu al legumelor joacă şi ei un rol important.
* Legumele tăiate mărunt necesită o durată de fierbere mai redusă. În schimb, leguminoasele - de pildă, lintea sau fasolea - trebuie fierte mai mult, la foc mic, pentru ca organismul să le poată valorifica şi pentru a nu produce tulburări digestive (de ex. balonări). Lintea se fierbe între 40-60 de minute, fasolea uscată 1-2 ore. Persoa