Reintegrarea pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi – subiect al Conferinţei Internaţionale EUROMET care a reunite în aceste zile la Bucureşti peste o sută de experţi în domeniul detenţiei din Europa. Sursa: Adi Pîclișan
„Cea mai mare problemă a sistemului penitenciar românesc o reprezintă rata mare de recidivă a celor care se eliberează.", a declarat Camelia Tancău, preşedintele Centrului Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED), în cadrul Conferinţei Internaționale EUROMET-“Metode inovatoare pentru reabilitarea socială a deținuților”, ale cărei lucrări s-au încheiat azi la Bucureşti.
"Aproximativ 60% dintre cei care ies din penitenciar comit o nouă infracţiune în mai puţin de trei ani iar până la 80% revin în penintenciar la un moment dat. Cei mai mulţi sunt tineri cu vârste mai mici de 30 de ani. Comparativ cu sistemele din alte ţări europene, România are cele mai slabe rezultate la capitolul reinserţie”, a declarat Camelia Tancău, preşedintele CRED.
"Soluţiile pentru o bună inserţie socială a persoanelor condamnate au ieşit de multă vreme din stricta responsabilitate a sistemelor de executare a pedepselor, fie că vorbim de penitenciare sau probaţiune(...)Totuşi, o parte a soluţiei poate fi şi în mâinile noastre, ale dumneavoastră, ale fiecăruia dintre noi, pornind de la primul gând generat doar la auzul cuvintelor: deţinut, delincvent, persoană condamnată",a declarat Iulia Cărbunaru, directorul Direcţiei de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei. Oficialul MJ a mai arătat că "reinserţia socială a deţinuţilor prezintă relevanţă nu doar pentru noi cei care studiem sau contracarăm cauzele şi consecinţele comportamentului infracţional ci este o temă generată de realitatea cetăţii pe care o observăm, zi de zi, şi faţă de care nu putem rămâne indiferenţi".
La evenimentul care a avut loc în perioada 25-29 septembrie la Bucureşti, a