Peste 500 de posturi din cadrul personalului auxiliar şi nedidactic sunt blocate în şcolile din judeţul Arad, după ce în ultimii trei ani nu s-au mai putut face angajări, astfel că multe unităţi au contracte cu firme care asigură curăţenia, paza sau alte servicii, unele plătite de către părinţi.
Sindicaliştii arădeni estimează că, în ultimii trei ani, au fost blocate peste 500 de posturi în sistemul de învăţământ din judeţ, după plecarea sau pensionarea unor angajaţi din cadrul personalului auxiliar şi nedidactic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, Dănuţ Ieneşescu, pentru că legea actuală permite ocuparea unui singur post la şapte rămase vacante, şcolile se confruntă cu o mare lipsă de personal, în special femei de serviciu, contabili, paznici, dar chiar şi secretare.
"Avem situaţii în care directorul este şi contabil şi secretară pentru că nu are voie să angajeze oameni. Mai ales la grădiniţe, lipsa îngrijitorilor este o mare problemă. Aici intervin adesea asociaţiile de părinţi, care se organizează şi angajează persoane sau firme pe cheltuiala lor", a declarat Ieneşescu.
Conform sursei citate, în ultimii trei ani au existat situaţii în care părinţii şi chiar elevii au fost nevoiţi să participe la curăţenie în unităţile de învăţământ, pentru a exista condiţii minime.
Sindicaliştii spun că unele primării sprijină financiar unităţile de învăţământ pentru a angaja firme specializate pe diverse servicii care nu sunt acoperite din cauza personalului insuficient, dar acolo unde nu există resurse bugetare asociaţiile de părinţi contribuie financiar.
"Nu le cere nimeni bani părinţilor, dar ei se organizează, văzând care sunt lipsurile", a declarat Ieneşescu.
El a spus că, în mediul rural, o problemă este lipsa fochiştilor, pentru că o unitate are prevăzută d