Numărul şomerilor din Uniune Europeană a crescut în trimestrul al doilea din anul acesta la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata UE- 27 atingând 10,4%.
Cele 27 de state membre îşi păstrează poţia din top, cu Austria, ţara unde se înregistreazî cel mai mic şomaj ( 4,5%) şi Spania, statul unde o persoană activă din 4 nu are job (rata a urcat la 25,1%).
Polarizarea Uniunii
Procentul şomerilor creşte în 17 ţări, distanţa dintre cele cele capete ale clasamentului crescând îngijorător la recordul de peste 20 de procente diferenţă între Austria şi Spania, atrage atenţia o analiză a Comsiei Europene.
Aproximativ 10,7 milioane de cetăţenui europeni nu mai au job de mai mult de 12 luni, adică sunt şomeri de lungă durată de lungă, iar numărul creşte în 15 ţări din UE.
Rata acestor şomeri a fost în trimestrul al doile, de 4,5% din populația activă.
Şomajul în rândul tinerilor este dramatic, mai spune analiza CE, media UE - 27 fiind de 22,5%, cu 12 dintre state având rate peste 25%.
Doar Austria, Germania și Olanda au medii de sub 10%, în rândul tinerilor.
Marea îngrijorare o reprezintă a aşa-numiţii tineri “NEET” (care nu au job şi nu sunt cuprinşi în vreo formă de învăţământ).
Pe lângă șomeri, în UE există aproximativ 8,6 milioane de persoane subocupate și încă 10,9 milioane de persoane care se află în zona gri dintre inactivitate și șomaj, precum cei care s-au resemnat deja şi au renunţat să-şi mai caute vreun job.
Criza se reflecă şi în alţi indicatori, printre care veniturile brute disponibile ale gospodăriilor, care au scăzut în două treimi din țările UE, între 2009 și 2011.
Diminuările cele mai mari ale cestor venituri s-au înregistrat în Grecia (cu 15,7%), Irlanda (9%) și Lituania, Spania, Cipru și Ungaria (fiecare peste