O versiune anterioară şi controversată a celebrei "Gioconda" de Leonardo da Vinci a fost prezentată, joi, la Geneva, de Mona Lisa Foundation, în cadrul unei conferinţe de presă, informează AFP.
În faţa a peste o sută de jurnalişti şi cameramani, tabloul, păstrat timp de 40 de ani într-un seif din Elveţia, a fost prezentat presei.
El prezintă o "Mona Lisa" mai tânără decât aceea care este expusă la Muzeul Luvru, şi, potrivit fundaţiei elveţiene cu sediul la Zurich, a fost pictat cu 10 ani înainte de "Gioconda" de Leonardo da Vinci, şi prezintă aceeaşi femeie, dar cu 10 ani mai tânără.
În sprijinul afirmaţiilor sale, fundaţia elveţiană spune că a strâns "dovezi istorice, comparative şi ştiinţifice care demonstrează că au existat întotdeauna două portrete ale «Mona Lisei» de Leonardo da Vinci: «versiunea anterioară» şi «La Gioconda»".
Fundaţia a publicat în aceeaşi zi o carte de 320 de pagini, intitulată "Mona Lisa, versiunea anterioară", ce prezintă dovezile care, potrivit autorilor săi, demonstrează că această versiune anterioară a fost pictat de marele maestru italian.
Tabloul aparţine în prezent unui consorţiu internaţional, ai cărui membri doresc să îşi păstreze anonimatul.
Consorţiul a cumpărat tabloul în 2003 de la moştenitorii lui Elisabeth Meyer, partenera de viaţă a colecţionarului de artă Henry Pulitzer, un verişor îndepărtat al lui Joseph Pulitzer, creatorul premiilor care îi poartă numele.
Henry Pulitzer a cumpărat tabloul în 1962, după ce a vândut multe bunuri mobiliare şi imobiliare pentru a putea să îl achiziţioneze.
După ce l-a cumpărat, a depus tabloul într-un seif din Elveţia.
La moartea sa, în 1979, tabloul a fost moştenit de partenera lui de viaţă Elisabeth Meyer, iar consorţiul l-a achiziţionat după decesul acesteia.
"După mine, este vorba de aceeaşi persoană. Am digitalizat tabloul