Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, joi seară, la TVR 1, că s-au identificat resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F-16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.
Dobriţoiu a precizat că raţiunea pentru care România începe plata din 2013 şi va folosi avioanele abia în 2016 constă în faptul că efortul bugetar este mai mic, suma totală de achitat fiind plătită în tranşe anuale, timp de 5 ani.
"Efortul se situează undeva în jur la 100 de milioane de Euro pe an. Aceasta nu înseamnă că avioanele costă 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobriţoiu.
El a precizat că, în condiţiile în care cele 12 avioane costă 120 de milioane de dolari, restul plăţii (până la 600 de milioane de dolari - n.r.) constă în suport logistic.
Ministrul Apărării a spus că în contravaloarea suportului logistic nu intră şi modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, în valoare de 55 de milioane de lei.
Potrivit lui Dobriţoiu, trainingul piloţilor va avea două etape, astfel: într-o primă etapă în Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici şi într-o a doua etapă în SUA.
"Trainingul, într-o primă etapă, îl plătim portughezilor şi este inclus în program. Într-o etapă ulterioară vom plăti americanilor, după ce se va face evaluarea nevoilor de training de către echipele americane", a spus ministrul Apărării.
Dobriţoiu a spus că în banii pe care România îi va plăti nu se regăseşte şi contravaloarea programului de înarmare a avioanelor.
Ministrul a spus că avioanele sunt modernizate la nivelul penultimei generaţii de avioane F-16, iar pachetul de înarmare costă maximum 100 de milioane de dolari.
Referitor la modernizarea avioanelor, Dobriţoiu a spus că, oricum, pentru op