Femeia din imagine tine in mana o bucata de sticla de quartz, care poate fi folosita pentru stocarea permanenta a datelor.
Compania Hitachi a dezvaluit o metoda de a stoca informatii digitale pe suvitele sticlei de quartz, aceasta avand capacitatea sa reziste temperaturilor extreme si conditiilor ostile fara a se degrada timp de sute de milioane de ani.
"Volumul de date care se creaza in fiecare zi a explodat, insa cand vorbim de pastrarea datelor pe durata mai multor generatii, nu am evoluat de pe vremea cand inscriptionam lucruri in pietre", declara cercetatorul Kazuyoshi Torii de la Hitachi.
"Posibilitatea pierderii informatiilor chiar a crescut", spune acesta, observand faptul ca durata de viata a informatiilor digitale disponibile in prezent - CD-uri si Hard Disk-uri - e limitata pentru cateva decenii sau cel mult un secol.
De asemenea, datorita dezvoltarii tehnologice rapide, rezultatul este schimbarea permanenta a metodelor hardware de citire a datelor.
"Dupa cum probabil cu totii ati experimentat, exista o problema cand vine vorba de citirea datelor de pe anumite materiale colectate", referindu-se mai ales la benzile cinematice sau casetele video deja invechite.
Noua tehnologie Hitachi stocheaza informatii in forma binara facand puncte inauntrul unei folii subtiri de sticla de quartz, care pot fi ulterior citite cu ajutorul unui microscop optic de rand.
Acest prototip de stocare este de forma unui patrat cu latura de doi centimetri si grosimea de numai doi milimetri, facut din sticla de quartz, un material foarte stabil si rezistent, folosit in fabricarea paharelor de laborator sau a altor instrumente folosite in laborator.
Chip-ul, care este rezistent in contact cu multe substante chimice si neafectat de undele radio, poate fi expus direct la temperaturi de 1000 de grade Celsi