Numărul şomerilor din UE a crescut, în al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata fenomenului atingând 10,4% la nivelul celor 27 de state membre şi fiind în urcare în 17 dintre acestea, informează Comisia Europeană.
Cea mai scăzută rată a şomajului, 4,5%, se înregistrează în Austria, iar cea mai ridicată, 25,1%, în Spania, se precizează într-un comunicat de vineri al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în care sunt menţionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială din UE.
Potrivit aceleiaşi surse, UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârşitul anului 2011, iar percepţia generală este că situaţia economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparaţie cu anii anteriori crizei. Grecia şi Austria au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate de salariaţi cu normă întreagă în cursul primului trimestru al anului 2012, în timp ce Finlanda, Italia şi Irlanda au înregistrat cel mai scăzut număr.
“Disparităţile s-au adâncit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, şi ţările «periferice», pe de altă parte. Există în prezent o diferenţă fără precedent de 20,6 puncte procentuale între cea mai scăzută rată a şomajului (Austria, care înregistrează 4,5%) şi cea mai ridicată rată a şomajului (Spania, care înregistrează 25,1%) din UE. Numărul şomerilor de lungă durată a crescut faţă de anul trecut în 15 state membre şi a atins valoarea de 10,7 milioane. Şomerii de lungă durată reprezintă în prezent 4,5% din populaţia activă (+ 0,4 puncte procentuale într-un an)”, arată sursa citată.
Conform datelor din acelaşi buletin, şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic – 22,