Ani de zile revistele de modă au photoshopat tot ce-au prins, de la ten la dimensiunea șoldurilor, abdomenelor, coapselor, etc, considerând că s-a ajuns la momentul în care femeile au nevoie să fie ghidate nu spre sănătate ci spre o imagine scheletică și androgină. Vara aceasta, în iunie, revista Vogue din Franța a realizat o copertă specială cu Giselle Bundchen în costum de baie, neretușată, arătând ceva forme – nu exaggerate ci oarecum mai apropiate de cele cât de cât normale unei femei sănătoase.
Directorul editorial al ediţiei franceze a revistei Vogue, Emmanuelle Alt, una dintre primele persoane care au semnat pentru promovarea unei imagini corporale sănătoase şi echilibrate a dezvăluit apoi ceva incredibil. Mai nou, a declarat ea în Le Monde, Photoshop-ul este folosit pentru a le îngrăşa pe maechinele anorexice. Tot ea a recunoscut (în sfârșit) că atât Cindy Crawford, cât şi Claudia Schiffer -supermodele ale anilor ‘90 au cu mai mult de două măsuri de haine mai mari decât manechinele folosite frecvent în zilele noastre.
Anul acesta mi-am dat seama că le “îngrăşăm” pe manechinele care sunt prea slabe, prea descărnate. Am mers prea departe şi am eliminat o parte din suflet şi din şarm. Trebuie să reintegrăm adevărul despre fizicul uman în revistă, a mai spus Alt. Problema însă rămâne cât se poate de actuală. La săptămâna modei de la Milano, în cadrul prezentării de modă Gianfranco Ferre, designerul a ales manechine cu un corp scheletic asta deși în 2006, în cadrul săptămânii modei de la Milano, s-a interzis folosirea manechinelor anorexice și s-a dorit promovarea unui corp sănătos.
De altfel, sunt puțini designeri care au ales să folosească în prezentările lor manechine care să arate cât de cât normal. Printre aceștia se află și designerul londonez Mark Fast. Prada, Versace și Armani declară sus și tare că urmează să renunțe la manechine