Roverul Curiosity a descoperit mai multe pietre ce provin din albia unui fost pârâu fiind foarte aproape să confirme astfel ipoteza referitoare la prezenţa apei în trecut pe Marte.
Până în prezent au fost descoperite mai multe dovezi ale existenţei apei pe Marte, dar aceasta este pentru prima dată când au fost găsite astfel de sedimente, lăsate de scurgerile de apă. Cu mult timp în urmă, sondele spaţiale au realizat fotografii ale unor canale la suprafaţa lui Marte, despre care se presupunea că erau formate prin scurgerea apei, în trecutul planetei.
Imaginile transmise de Curiosity prezintă pietrişuri, pietricele şi nisipuri cimentate într-un strat de roci conglomerate cu o grosime de 10-15 centimetri, datând probabil din urmă cu mai multe miliarde de ani. Mărimea pietrelor – care variază de la cea a unui fir de nisip la cea a unei mingi de golf – şi forma lor oferă o idee despre viteza şi distanţa de scurgere a acelui pârâu. Coordonatoare a proiectului Curiosity, Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din Arizona, a declarat, potrivit mediafax că “Forma acestor pietre dezvăluie faptul că ele au fost transportate, iar mărimea lor confirmă că nu au fost transportate de vânt, ci de un curs de apă”.
Forma rotunjită a anumitor pietre indică faptul că au fost transportate pe distanţe lungi, de pe înălţimile unui bazin, de unde porneşte un canal denumit “Peace Vallis” care se întâlneşte cu această scurgere aluvială. Abundenţa de canale în acest bazin i-a determinat pe savanţi să creadă că aceste scurgeri de apă erau continue sau repetate pe parcursul unei periode îndelungate, nefiind ocazionale sau durând doar câţiva ani, afirmă oamenii de ştiinţă americani.
Oamenii de ştiinţă vor putea să folosească instrumentele de la bordul robotului Curiosity pentru a determina compoziţia chimică a acestui strat de roci conglomerate, ce ar pu