La patru luni de la preluarea puterii şi o încercare eşuată de a-l demite pe preşedinte, primul ministru Victor Ponta este criticat atât acasă, cât şi în străinătate, iar victoria coaliţiei pe care o conduce, la alegerile din decembrie, este departe de a fi asigurată, sunt de părere Sam Cage şi Luiza Ilie, într-un articol publicat joi de Reuters.
Potrivit autorilor, Ponta părea "să le aibă pe toate" în luna mai, când a devenit cel mai tânăr prim-ministru din Uniunea Europeană (UE): alianţa cu PNL se bucura de o majoritate parlamentară solidă, iar sondajele de opinie o plasau la 60%.
"Acum, persoana care ar fi trebuit să reprezinte o schimbare de gardă pentru succesorii săi de partid, urmaşii comuniştilor fostului dictator Nicolae Ceauşescu, îşi vede statutul ameninţat.
În loc să se ocupe de rezolvarea multiplelor probleme cu care se confruntă a doua cea mai săracă ţară din UE, Victor Ponta a avut până acum un mandat dominat de încercarea partidului său de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. Încercarea a generat un conflict cu sistemul judiciar, precum şi preocupare la Bruxelles şi nesiguranţă în rândul investitorilor cu privire la înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional", potrivit Reuters.
Sam Cage şi Luiza Ilie apreciază că, la cinci ani de la aderarea la UE, România a făcut puţine progrese în procesul de reformare a economiei de stat sau în combaterea corupţiei, iar probleme precum asigurarea apei curente pentru toţi locuitorii rămânând încă nerezolvate. Potrivit domniilor lor, mulţi români se simt marginalizaţi în cadrul UE, în timp ce Bruxellesul conutinuă monitorizarea pentru respectarea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei şi rămânerea în afara spaţiului Schengen.
"Sperăm că, în urma alegerilor din decembrie, turbulenţele politice se vor încheia, iar autorităţile se vor concentra mai mult pe îmbunătăţirea si