Discuţii privind ieşirea Greciei din zona euro şi consecinţele acestui lucru sunt la ordinea zilei. Jurnalistul Martin Wolf, şeful comentatorilor de la Financial Times, introduce însă ideea că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă Germania ar fi cea care să renunţe la moneda unică.
Wolf citează două studii care arată că de la adoptarea euro Germania a urmărit o strategie mercantilistă costisitoare în dezavantajul populaţiei şi al productivităţii economiei.
În timp ce Germania acumula creanţe la ţări cu probleme din zona euro, veniturile personale disponibile şi consumul germanilor au avut un avans limitat după 1998, iar productivitatea a crescut mai puţin decât în Marea Britanie sau Statele Unite în perioada 1999-2011.
Wolf notează că multe dintre aceste creanţe se vor dovedi probabil o risipă de bani, dacă judecăm pe baza experienţei trecute.
Dacă ar ieşi din zona euro, Germania ar avea o marcă puternică, iar productivitatea şi veniturile reale ale consumatorilor ar creşte. În loc să ofere surplusurile din economii ca împrumut ţărilor străine, germanii s-ar putea bucura de standarde mai bune de trai acasă.
Oricum, mai devreme sau mai târziu Germania va trebui să facă aceleaşi ajustări ale politicii sale economice. Fie înăuntrul sau în afara zonei euro, Germania trebuie să renunţe la strategia sa mercantilistă, încheie Wolf.
Doar 43% din germani ar fi în favoarea păstrării monedei euro, în timp ce 41% ar cere revenirea la fosta marcă germană, potrivit unui sondaj online realizat de YouGov în vara acestui an. Dacă referendumul ar fi pe tema rămânerii în Uniunea Europeană, 51% ar vota pentru şi doar 28% ar fi împotrivă.
Discuţii privind ieşirea Greciei din zona euro şi consecinţele acestui lucru sunt la ordinea zilei. Jurnalistul Martin Wolf, şeful comentatorilor de la Financial Times, introduce însă ideea