Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Primăria Satu Mare au convenit un plan de măsuri pentru alungarea ciorilor din Grădina Romei
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, un plan de eliminare a ciorilor din Grădina Romei. “Avem trei posibile măsuri de eliminare a ciorilor din Grădina romei. Ca şi o măsură imediată putem aplica o plasă de protecţie translucidă deasupra terenurilor de joacă ale copiilor. Pe termen mediu și lung, specialiștii au recomandat și executivul a fost de acord cu ideea plantării arborilor pe marginea viitoarelor centuri de ocolire și în împrejurimea municipiului, pentru a forma o perdea de protecţie care va și proteja oraşul de praf, de variațiile climatice. Apoi, a treia variantă este montarea unor aparate care emit un sunet de alarmă specific fiecărei specii vizate”, a declarat Elisabeta Bekessy.
Oficialul APM a fost contrat de către directorul Direcţiei Silvice, Sever Şter, care a declarat că prin perdeaua de vegetaţie de la marginea oraşului nu s-ar crea decât o înmulţire alarmant a ciorilor. Acesta a propus, totuşi, şi o măsură radicală, cum ar fi împuşcarea ciorilor. “Efectivele de ciori nu pot fi reduse decât cu puşca, având în vedere că ele pot trăi şi până la 300 de ani. Dacă se va realiza acea perdea de vegetaţie, atunci vom asista la explozia numărului de ciori. Ele nu vor fi alungate din Grădina Romei, ci, la fel ca şi în problema câinilor vagabonzi, ele se vor înmulţi necontrolat”, a precizat Sever Şter. Prefectul Eugeniu Avram a venit cu propunerea de a combate problema de la sursă, adică “primăvara, la cuib”, metodă însuşită atât de reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului cât şi de reprezentantul Direcţiei Silvice.
Directorul APM Satu Mare a mai atras atenţia asupra pericolului generat de către ia