Cel mai amplu proiect de arta romaneasca, "Artistul si Puterea. Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950 – 1990', aduce in fata publicului larg peste 600 de lucrari mai putin cunoscute, dintr-o perioada nefasta pentru arta romaneasca. Ideea expozitiei Centrului Cultural ArtSociety le Biblioteca Nationala este de a scoate la lumina munca pictorilor romani in anii intunecati ai comunismului.
"Este un eveniment unic, un proiect de anvergura, menit sa scoata la lumina 40 de ani de arta suprimata, creatii dizidente ale acelora dintre artistii romani care au refuzat sa se conformeze dictaturii comuniste', explica organizatorii expozitiei al carei vernisaj a avut loc pe 27 septembrie. Expozitia va putea fi vizitata de publicul larg, la parterul Bibliotecii Nationale din Bucuresti, pana pe 2 decembrie 2012.
Expozitia este realizata sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, de catre Centrul Cultural ArtSociety, fiind curatoriata de Ruxandra Garofeanu, in colaborare cu Dan Haulica si Paul Gherasim, consultanti de proiect.
"Miza proiectului este demontarea ideii ca in perioada comunista s-a creat doar arta tributara regimului si descoperirea unui patrimoniu necunoscut, a unei arte libere, creata in acei ani cu pretul unei constante persecutii', mai spun organizatorii.
Expozitia cuprinde mai multe sectiuni, dedicate atat maestrilor consacrati, cum sunt Andreescu, Luchian, Ressu, Darascu, Ghiata, dar si expresionistilor, cubistilor, oniricilor si cuprinde doua sectiuni speciale dedicate grupurilor: Prolog, Sigma, 9+1, Tabara Tescani, Tabara Poiana Marului, grupul 1+1+1 si multe altele, precum si artistilor postbelici care s-au manifestat vadit impotriva URSS.
Timp de doua luni, pana in data de 2 decembrie 2012, in spatiul generos de peste 2.200 de metri patrati al Bibliotecii Nationale vor fi expuse lucrarile cu o istori