A 44-a ediţie a unei manifestări culturale selecte, „Zilele G. Călinescu” de la Oneşti... Manifestarea fiind anuală, înseamnă că ea există de 44 de ani, neatinsă de căderi de regim şi schimbări de guverne.
Omul care i-a asigurat continuitatea neverosimilă, poetul Constantin Th. Ciobanu, este un om fragil şi delicat, astfel încât privindu-l îţi vine să crezi că n-ar fi în stare să pună în mişcare maşinăria greoaie a organizării unui asemenea maraton cultural. Şi totuşi, datorită devotamentului său faţă de literatură şi unei forţe interioare neobişnuite, reuşeşte s-o facă, în mod repetat, de aproape o jumătate de secol (ideea a lansat-o încă din 1962) şi o va mai face, sperăm, încă multă vreme de acum înainte.
Ediţia din acest an (21–23 septembrie), organizată ca de obicei de Fundaţia Naţională „G. Călinescu”, cu concursul Primăriei Municipiului Oneşti şi a Clubului Rotary Oneşti, a avut, conform tradiţiei, un program bogat şi atrăgător (o dovadă constituind-o printre altele prezenţa a numeroşi tineri la fiecare manifestare).
Vernisajul expoziţiei de pictură a regretatului Constantin Berdilă (la care au vorbit Vlad Ciobanu şi Felix Lupu), prezentarea mai multor reviste şi edituri (o atenţie deosebită acordându-se, ca de obicei, României literare), lansarea unor cărţi în prezenţa autorilor (Boala şi moartea lui Eminescu de Nicolae Georgescu, 11 ani din istoria României. 1989–2000 de Domniţa Ştefănescu etc.) au deschis această nouă ediţie a „Zilelor G. Călinescu”.
Cunoscutul muzician Şerban Lupu a susţinut o conferinţă de mare interes, G. Călinescu şi muzica, şi a oferit un recital de muzică interpretată la vioară, îndelung aplaudat.
Un juriu (format din criticii literari Tudorel Urian, Al. Cistelecan, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu) a decernat premiile de excelenţă ale „Zilelor G. Călinescu”, laureaţi fiind muzicianul Ş