Mona Lisa Foundation a prezentat joi o versiune a Giocondei considerată anterioară celebrei picturi de la Muzeul Luvru din Paris, despre care mulţi experţi cred că ar fi un fals.
Pictura nou prezentată o înfăţişează pe “Mona Lisa” mai tânără decât aceea care este expusă la Muzeul Luvru, şi, potrivit fundaţiei elveţiene cu sediul la Zurich, tabloul a fost pictat cu 10 ani înainte de “Gioconda” de Leonardo da Vinci, şi prezintă aceeaşi femeie, dar cu 10 ani mai tânără. În sprijinul afirmaţiilor sale, fundaţia elveţiană spune că a strâns “dovezi istorice, comparative şi ştiinţifice care demonstrează că au existat întotdeauna două portrete ale «Mona Lisei» de Leonardo da Vinci: «versiunea anterioară» şi «La Gioconda»”.
Fundaţia elveţiană Mona Lisa i-a invitat pe toţi istoricii şi experţii specializaţi în opera lui Leonardo da Vinci să vină să vadă tabloul, mai ales pe aceia care se îndoiesc de faptul că marele artist italian ar fi pictat această “Mona Lisa” anterioară, denumită Isleworth Mona Lisa, aşa cum consideră profesorul Martin Kemp, profesor emerit la Oxford. Potrivit mediafax, Martin Kemp e de părere că imaginile din acest tablou produse cu raze X şi infraroşii “nu conţin toate caracteristicile tablourilor identificate ca fiind pictate de Leonardo“. Martin Kemp pune totodată sub semnul întrebării anterioritatea acestei picturi în raport cu “Gioconda” de la Muzeul Luvru, subliniind faptul că această versiune “este conformă cu starea finală a picturii de la Luvru – care a suportat nişte schimbări – şi deci, în consecinţă, ea nu poate preceda pictura de la Luvru”.
Deşi cei din fundaţie susţin că o analiză matematică a demonstrat că este vorba de o operă a lui Leonardo da Vinci, cei mai mulţi specialişti sunt sceptici în ceea ce priveşte veridicitatea sa. Cei din fundaţie susţin că tabloul a ajuns într-o casă a unui nobil din Anglia în anii 1800,