Nu realitatea din Romania trebuie apropiata de Constitutie, ci Constitutia trebuie apropiata de realitatea din Romania, iar autonomia sau centralizarea Tinutului Secuiesc nu inseamna rupere din teritoriul tarii, este de parere presedintele UDMR Kelemen Hunor.
Deputatul UDMR comenteaza faptul ca plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, propunerea legislativa privind Statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, afirmand ca tinerea unui proiect de lege timp de sapte ani in Parlament "e cam ciudata".
Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat
"Daca din 2005 a stat pana acum in Parlament si inainte de alegeri cu doua luni este introdusa pe ordinea de zi a plenului Senatului, nu prea avea cum sa treaca, cunoscand pozitiile colegilor din celelalte partide. Problema e ca a stat sapte ani de zile si nu e corect - aici iarasi este o problema de functionare a Senatului, a Camerei Deputatilor, a Parlamentului.
Este vorba de vointa politica si de faptul ca indiferent despre ce proiect de lege vorbim - daca a fost introdus si a inceput dezbaterea - atunci eu cred ca minima responsabilitate sau bunul simt te obliga sa dezbati o lege intr-un timp rezonabil si nu peste sapte ani de zile. E o chestiune care a fost deja discutata, dezbatuta, votata, respinsa, asta este situatia", a spus liderul UDMR, pentru Ziare.com.
Autonomia nu inseamna ruperea teritoriului Romaniei
Kelemen Hunor a afirmat ca autonomia Tinutului Secuiesc se refera la o recunoastere din partea societatii romanesti si ca nu poate fi vorba despre a rupe ceva din statul roman.
"Pana la urma, autonomia Tinutului Secuiesc, ca orice alt tinut, orice alta situatie, trebuie dezbatuta fara o frica viscerala, fiindca nici autonomia, nici centralizarea nu inseamna ca cineva doreste sa rupa ceva din teritori