Majoritatea universităţilor nu şi-au îndeplinit obligaţia de a implementa Statutul Naţional al Studenţilor, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Mihai Dragoş.
În opinia studenţilor de la ANOSR, recunoaşterea şi respectarea drepturilor studenţilor prevăzute în statut ar trebui să fie o prioritate pentru orice universitate din România.
“Putem observa astăzi, după mai bine de jumătate de an de la adoptarea Statutului Studentului, că o mare parte a studenţilor din România încă nu beneficiază de drepturile pe care acest document le garantează. În urma Raportului Naţional de Implementare a Statutului Studentului am putut observa că în momentul actual doar de 9 dintre cele 20 de universităţi din care am cules date au adoptat un Statut al Studentului, respectând prevederile cadrului naţional şi adaptându-l specificului universităţii respective. Suntem îngrijoraţi de modul în care drepturile studenţilor sunt tratate de către universităţi, care prin întârzierea adoptării Statutului Studentului privează studenţii de o serie de drepturi pe prevăzute în cadrul legislativ naţional”, a declarat liderul ANOSR.
Potrivit acestuia, în majoritatea universităţilor (11 din 20), statutul universitar al studentului nu a fost adoptat şi nu a fost implementat cu adevărat şi promovat de către universităţi, în multe universităţi percepându-se taxe ilegale, iar evaluarea studenţilor se face încă, adesea, “arbitrar”, fără publicarea baremului şi fără respectarea drepturilor studenţilor legate de contestarea notelor.
Totodată, ANOSR consideră că la nivelul universităţilor încă nu au fost adoptate decizii/regulamente/hotărâri care să faciliteze şi reglementeze clar anumite drepturi ale studenţilor (modalitatea de a depune contestaţia, modalitatea organizaţiilor studenţeşti de a accesa spaţiile