Cine vinde ori cumpără loc riscă exmatricularea din facultate - cel puţin aşa spune legea! Însă practica bate teoria: niciun student implicat în bişniţă nu a fost trimis până acum acasă.
Nici nu au primit bine locurile în cămin, că mulţi studenţi le-au scos deja la mica publicitate, unde le vând cu preţuri între 100 şi 600 de euro. În Capitală, cele mai scumpe sunt locurile de la Moxa şi Belvedere, iar cele mai ieftine, în Vitan. Bătaia cea mare e pe locurile scutite de plata întreţinerii.
"Vând loc cămin, băiat, Belvedere, A1, 400 de euro. Este vorba de un loc pe caz social, adică nu se plăteşte regia de cămin pe tot anul (scutiti peste 900 de lei!!!) Camera este situată la etaj, pretul este uşor negociabil", scrie un student pe un site de anunţuri. Faptul că vânzarea este ilegală nu impresionează pe nimeni. Cu puţină discreţie din partea celor implicaţi, riscurile sunt mici.
"Nu este nicio problemă. Nu vin controale sau ceva. Şi eu am avut cămin când am fost în prima facultate. Acum sunt la a doua şi nu mai am nevoie", e relaxată o studentă care îşi vinde locul cu 350 de euro. Indiferenţa tinerilor faţă de riscurile la care se expun este, oarecum, îndreptăţită.
Anul trecut, la Universitatea din Bucureşti, şi-au pierdut locurile de cazare doar 26 de studenţi în urma vânzării/cumpărării de loc. Cât despre exmatriculare, e mai mult teorie decât practică. În istoria aceleiaşi universităţi nu s-a înregistrat încă niciun astfel de caz.
"Se poate ajunge la exmatriculare doar în cazul în care se dovedeşte, cu procuror, că a avut loc o vânzarecumpărare. E o procedură complicată", spune Marian Crăciun, responsabil cu serviciul de cazare în Universitatea din Bucureşti.
De identificarea acestor cazuri se ocupă o comisie de control alcătuită din zece persoane. "Încercăm să fim la fel de ingenioşi cum sunt cei care vând ori cumpără. Sunăm când ved