În Franţa, Consiliul de Miniştri examinează vineri un proiect de lege legat de situaţia clandestinilor şi de modul în care aceştia pot fi reţinuţi şi interogaţi de Poliţie. Ministrul de Interne, Manuel Valls, propune un set de măsuri într-un domeniu în care a constatat "un vid juridic".
Până acum, Poliţia franceză avea dreptul să reţină un străin fără acte în regulă pentru o perioadă de maximum patru ore. Ceea ce era prea puţin pentru declanşarea unei proceduri de expulzare în cazul unui clandestin. În virtutea noului dispozitiv, Poliţia va avea voie să reţină un clandestin timp de 16 ore, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru controalele de identitate necesare şi pentru eventuala declanşare a procedurii de expulzare.
Anul trecut, în jur de 100 de mii de străini au făcut obiectul unei proceduri pentru sejur ilegal în Franţa, iar 60 de mii dintre ei s-au aflat în situaţia de a fi reţinuţi de Poliţie. Noul proiect de lege propus de Manuel Valls mai prevede renunţarea la un delict numit "de solidaritate", în virtutea căruia puteau fi penalizate persoanele care ofereau un ajutor dezinteresat clandestinilor.
Ministrul francez de Interne, care beneficiază, în paranteză fie spus, de o cotă înaltă de popularitate, înţelege astfel să obţină "un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi exigenţele de control al fluxurilor migratoare".
Aceste noi prevederi sunt foarte aşteptate de poliţişti şi de jandarmi, care se considerau "dezarmaţi" în lupta lor împotriva imigraţiei clandestine. Aceasta mai ales din cauza unei decizii a Curţii de Casaţie date publicităţii pe 5 iulie anul trecut şi în virtutea căreia era declarată ilegală acţiunea de reţinere a unui străin de către Poliţie numai pentru motivul că s-ar afla în situaţie de ilegalitate. Curtea de Casaţie încearcă de fapt să se conformeze jurisprudenţei europene la acest capitol. O anu