Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj stau tot mai prost la capitolul igienă. În urma inspecţiilor tematice realizate în această lună de autorităţile locale - Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar şi reperezentanţii Prefecturii - s-a constatat că 40% din şcoli nu au reuşit să finalizeze pregătirile pentru primirea elevilor.
Controlul în şcoli a vizat stadiul lucrărilor de reparaţii demarate în acest an, igienizarea spaţiilor de învăţământ cu tot ceea ce înseamnă grupuri sanitare, clase, dar şi spaţiile pentru depozitarea laptelului şi cornului. De asemenea, s-a urmărit şi aprovizionarea cu combustibil pentru sezonul rece. Managerii nu au reuşit să bifeze pozitiv toate cerinţele necesare pentru derularea activităţii în condiţii normale. Cel mai slab au stat la capitolul igienizări. În 40% din cazuri, lucrările au fost doar parţial realizate. Întârzierile a fost motivate prin lipsa banilor. „Majoritatea cazurilor sunt în mediul rural, acolo unde bugetele consiliilor locale sunt foarte mici şi nu s-au găsit bani pentru a face astfel de cheltuieli“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţa Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
29 de unităţi nu au finalizat reparaţiile
În ceea ce privește lucrările de reparaţii începute în vară, acestea nu s-au terminat până la revenirea elevilor în bănci. În 29 de unităţi şcolare din judeţul Dolj, muncitorii au rămas să-şi continue activitatea şi după ce a sunat clopoţelul. În această situaţie se găsesc, printre altele, şcolile gimnaziale din Ţuglui şi Calopăr, dar şi Grădiniţa Izvoare. Tot în şantier rămâne şi Şcoala Gimnazială Piscu Vechi, reabilitată cu fonduri europene. Lucrările demarate în vară s-au finalizat doar într-unul din cele trei corpuri de clădire existente. Elevii învaţă în două schimburi, pentru că naveta în alte locaţii apropiate ar fi imposibilă.