Potrivit unui articol publicat în Journal of Medicine, Michelangelo, unul dintre cei mai mari artişti ai Renaţterii italiene, ar fi suferit de autism.
Conform descrierilor celor care au fost contemporani cu el, pictorul era "preocupat de propria realitate" şi ar fi avut şi dificultăţi în a lega relaţii cu oamenii. "Avea puţini prieteni şi nu s-a prezentat nici măcar la înmormântarea fratelui lui", subliniază cercetătorii. Faptul că era şi un geniu în matematică şi artă a contribuit la părerea cercetătorilor potrivit căreia "unul dintre cei mai mari artişti care au trăit vreodată suferea de autism".
Disecţii la lumânare
În timpul în care Michelangelo a locuit la familia Medici, acesta şi-a desăvârşit cunoştinţele despre corpul uman. "Artistul fugea în fiecare noapte din casă spre morga unde se aflau cadavre ale oamenilor străzii sau ale celor fără familii", spun specialiştii. Michelangelo făcea disecţii la lumina lumânării, iar apoi schiţe şi desene despre corpul uman în cele mai mici detalii. În acea perioadă, din cauza efortului foarte mare şi al mirosului insuportabil din fiecare noapte Michelangelo slăbise foarte mult şi devenise aprope de nerecunoscut în faţa familiei sale.
Muşchii gâtului blocaţi
Artistul şi-a pus întreaga viaţă în slujba artei. Bolta Capelei Sixtine a reprezentat una din cele mai complexe picturi realizate de Michelangelo. Apreciată de unii şi considerată blasfemică de alţii prin prezentarea corpului uman neacoperit cu haine, bolta capelei este şi astăzi un monument care nu poate fi ignorat pe harta picturii universale. La sfârşitul lucrarilor la Capela Sixtină, se spune că Michelangelo nu mai putea privi înainte, muschii gâtului său fiind blocaţi, astfel că privirea îi era mereu îndreptată în sus, în poziţia pe care o avusese în timp ce pictase!
Sensibilitate şi anxietate
Genialitatea de care artistul a d