Sunt situate în colțuri diferite ale țării, dar au aceeași soartă. Oltenia și Moldova nu reușesc, de peste 20 de ani, să prindă trenul de Europa, fiind în continuare clasate la coada clasamentului regiunilor UE
În 21 de ani de capitalism, în cele cinci județe ale Olteniei și-au încercat norocul mai puțin de cinci mii de investitori din afara țării, cam 240 pe an. În București, în același interval au intrat 340 de companii cu capital străin. Pe lună, însă. În Moldova, lucrurile au stat puțin mai bine, însă incomparabil cu alte regiuni, cu precădere Centru, Vest și Nord-Vest.
Reticența investitorilor se explică, în general, prin lipsa condițiilor propice, fie că vorbim de infrastructură, specializarea forței de muncă sau anumite facilități fiscale. Când mai multe dintre aceste elemente se reunesc, rezultatul poate fi dezastruos.
„Infrastructura este deficitară, mijloacele de legătură la fel, aeroporturile din zonă nu sunt dotate corespunzător. Dar și oamenii sunt prost pregătiți - chiar dacă suntem centru universitar mare, specializările predate nu sunt adaptate la piață“, ne trece în revistă problemele locale Gheorghe Pleșu, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Iași.
Și mai este ceva. „Și la noi, și în Oltenia, un mare obstacol este mentalitatea oamenilor, complet diferită de cea din Transilvania sau București. Mentalitatea asta de oameni săraci, care se mulțumesc cu puțin, fac ce li se zice și vin la serviciu doar ca să-și ia un salariu, adesea mizer. Nu vor să evolueze, să se adapteze tehnologiilor noi, preferă să se complacă.“
Așa se explică, în opinia sa, relativul insucces al singurului parc industrial din județ, Tehnopolis, la a cărui proiectare a participat și care era menit activității de cercetare și tehnologiilor avansate. În momentul de față, parcul nu duce lipsă atât de firme-locatar, cât de existența unei comp