Promovarea lui Leonard Orban în postul de membru al Curţii Europene de Conturi necesita efectuarea unor demersuri pentru ca acesta să fie acceptat, a declarat consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu referindu-se la avizul negativ dat de Comisia de control bugetar al Parlamentului European demnitarului român.
“De regulă, în momentul în care se promovează o candidatură de acest gen gradul de risc de a nu fi acceptat este redus la minimum. Tocmai aici este ideea, de a face demersurile şi de a avea asigurările necesare, tocmai pentru a nu trece printr-o situaţie relativ excepţională. De regulă, după cum bine ştiţi, ce se cunoaşte a fi candidat până la urmă devine şi cel nominalizat”, a afirmat Cristian Diaconescu.
Diaconescu a evitat să se pronunţe în ce măsură decizia Comisiei de control bugetar a Parlamentului European (CONT), care i-a dat aviz negativ lui Orban, ar putea afecta votul în parlamentul comunitar. ”Domnul Orban ştie foarte bine procedurile şi mecanismele interne în Comisie, în UE, în zonele instituţionale, (…) nici nu aş putea să vă spun în ce măsură ar afecta un vot consultativ – pentru că este un vot consultativ – o astfel de situaţie”, a spus Diaconescu. El a subliniat că ”astfel de candidaturi, mai ales în poziţii relevante, se pregătesc cu foarte mult timp înainte” şi că, în astfel de situaţii, de regulă ”se caută a se evita tocmai polarizările politice, care apar natural într-un parlament”.
Întrebat cum s-a ajuns la acest vot negativ, consilierul prezidenţial a afirmat că membrii comisiei ”probabil au avut în vedere, în special, considerente de natură personală” şi a precizat că României îi revine, în continuare, un post de membru al Curţii Europene de Conturi.
Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat, miercuri, aviz negativ nominalizării lui Leonard Orban la funcţia de membru al Curţii Europen