Fluxul investiţiilor străine directe (ISD) a atins anul trecut nivelul de 1,8 mld. euro, în scădere cu 80% faţă de nivelul înregistrat în 2008, în acel an ISD-urile atingând maximul înregistrat în istoria recentă a României, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).
Numai 303 mil. euro au fost credite intra-grup (credite acordate de investitorii străini companiilor rezidente), în timp ce 1,5 mld. euro, adică 83% din totalul investiţiilor străine, au fost participaţii la capital.
Un motiv pentru această diferenţă foarte mare este faptul că companiile, băncile şi societăţile de asigurări au fost nevoite să îşi consolideze capitalul din cauza pierderilor foarte mari cauzate de criza economică şi au scăzut nivelul investiţiilor efective.
Agricultura a atras cele mai puţine investiţii
La capitolul investiţii în funcţie de domeniul de activitate, industria prelucrătoare atrage cei mai mulţi investitori. Aproximativ 45% din totalul ISD-urilor au fost îndreptate către industrie, în special către cea prelucrătoare care a atras investiţii în valoare de 17 mld. euro.
Interesul investitorilor străini s-a manifestat în 2011 şi în ceea ce priveşte intermedierile financiare şi asigurările, acest sector acumulând aproximativ 18% din totalul investiţiilor străine, adică 10 mld. euro. De asemenea, comerţul şi sectorul construcţiilor şi tranzacţiilor imobiliare au atras investiţii de 6,2 mld. euro, respectiv 5,9 mld. euro.
Agricultura, hotelurile şi transporturile sunt codaşe la atragerea investiţiilor, aceste trei sectoare acumulând împreună mai puţin de 5% din investiţii.
Investitorii s-au îndreptat preponderent către Bucureşti-Ilfov
Potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, zona Bucureşti-Ilfov a atras anul trecut cele mai multe investiţii străine directe, în valoare de 34 mld. lei