În primăvara anului trecut, artistul a fost arestat pe motiv că ar fi avut venituri nedeclarate. Prin urmare, a fost reţinut şi dus într-un loc secret, de unde a mai fost eliberat după 81 de zile, cu condiţia de a nu face publică situaţia în care s-a aflat. Acum, un tribunal din Beijing i-a dat lovitura de graţie: o somaţie că are de plătit 1,7 milioane euro în contul taxelor datorate statului.
Un tribunal din Beijing a decis ieri că artistul disident, Ai Weiwei, trebuie să plătească 15 milioane de yeni (1,7 milioane de euro), sumă corespunzătoare taxelor pe care artistul le-ar datora statului, potrivit publicaţiei Le Monde.
„Instanţa a încălcat procedurile legale. Ei au refuzat să ne permită să ne prezentăm dovezile " a declarat Ai Weiwei, la ieşirea de la tribunal.
Opozanţii regimului de la Beijing văd în decizia tribunaluluio încercare de a-l reduce la tăcere pe Ai Weiwei.
Prin mobilizarea a peste 30.000 de chinezi, el a putut plăti taxele impuse de stat. Pe de altă parte, afluxul de donaţii spontane pentru Ai Weiwei a provocat furie la Beijing, notează jurnaliştii de la Le Monde.
Nu este pentru prima dată când Weiwei se bucură de susţinere. În 2011, arestarea artistului a provocat un val de indignare în întreaga lume.
Arestat pentru evaziune fiscală
În aprilie 2011 a fost arestat sub pretextul că ar fi avut venituri nedeclarate la impozitare. A fost ţinut într-o locaţie secretă şi eliberat 81 de zile mai târziu, dar cu condiţia de a nu vorbi cu presa.
Weiwei nu a respectat condiţiile eliberării, iar după câteva luni a fost pus din nou sub acuzare. Artistul a fost amendat cu 15 milioane de yeni (1,7 milioane de euro) sumă corespunzătoare taxelor unei firme, Fake Cultural Design, pe care o deţine soţia acestuia.
Ai Weiwei a contestat amenda în justiţie, dar nu a avut câştig de cauză, iar activistului chi