Intr-o pictura apare un taran crucificat deasupra unei gropi in forma Romaniei, intr-o alta, un barbat cu o carte in mana, pictat in maniera lui Pablo Picasso.
Niciuna din aceste lucrari nu ar fi fost expuse in public in perioada comunista, cand cenzura era in floare si arta era utilizata ca unealta de propaganda pentru a-l glorifica pe dictatorul Nicolae Ceausescu, se arata intr-un reportaj AP preluat de Houston Chronicle.
O noua expozitie, cu 650 de tablouri, s-a deschis de curand la Biblioteca Nationala din Bucuresti. Are ca scop sa arate felul subversiv in care au lucrat unii artisti, creand lucrari care criticau comunismul sau erau elaborate in stiluri care nu erau preferate atunci, precum cubismul.
"Este o justitie tarzie", spune Ruxandra Garofeanu, curatorul expozitiei, care a lucrat doi ani pentru a aduce la un loc lucrarile plastice din 27 de muzee si 30 de colectii din Romania si alte tari. "Arata ca a fost rezistenta la regim, e adevarat ca nu violenta, insa nu totul era realism social", explica aceasta.
Expozitia ramane deschisa pana in data de 2 decembrie si cuprinde si lucrari expuse in premiera in Romania. Expozitiile anterioare pe tema artei in perioada comunista se concentrau pe artistii care ii aduceau omagii lui Ceausescu, infatisandu-l ca pe un semizeu sau erou revolutionar. Aceasta noua selectie arata ca unii artisti au refuzat sa adere la estetica timpurilor.
O tema frecventa este evadarea: un barbat pluteste deasupra pamantului intr-un tablou, in vreme ce un altul, imbracat in alb, calareste un cal pe o plaja, in fundal vazandu-se un oras industrial.
O lucrare il infatiseaza pe Stalin decapitat, urinand pe jobenul lui Winston Churchill, o panza uriasa pictata de Ioan Dreptu in urma cu 22 de ani, care a fost expusa in Muzeul Van-der-Heyt din Wupperthal, Germania, in 1986, cu